lauantai 25. heinäkuuta 2015

Kuka mitä ja miksi?


Kuka minä olen?

Olen 27 -vuotias sairaanhoitaja, joka on haaveillut lääkiksestä enemmän ja vähemmän viimeisten 10 vuoden aikana. Nyt vihdoin haaveeni toteutui ja kova työ palkittiin - pääsin opiskelemaan lääketiedettä Tampereen yliopistoon!

Kokemukset bloggauksesta ovat aivan olemattomat, toivottavasti ne kuitenkin tämän matkan aikana karttuvat! Kokemukset blogien lukemisesta myös rajoittuvat suurimmaksi osaksi viimeisen kuukauden ajalle, ja nekin vain lääketiedettä sivuaviin blogeihin. Annettakoon minulle siis anteeksi blogin tämähetkinen alkeellinen ulkomuoto ja kuvattomuus.

Valokuvauksesta toki tykkään hupimielessä paljonkin, joten toivottavasti jatkossa saan aikaiseksi liittää tekstin mukaan myös kuvia, jotka mielestäni elävöittävät tekstiä kivasti ja kertovat aina myös omaa tarinaansa.

Lukemistani blogeista osa on ollut anonyymeja ja osa bloggaajista on kirjoittanut omalla nimellään. Aion toistaiseksi ainakin pysytellä (osittain) anonyyminä minäkin, vaikkakin kaikki minut tuntevat varmasti tulevat minut tästä blogista tunnistamaan. Eikä sillä väliä, juttelisin näitä asioita varmasti muutenkin, jos puheeksi jonkun kanssa tulisi.


Mitä tässä blogissa aion kirjoittaa?

Aion kertoa opiskeluistani, kokemuksistani, fuksivuodesta, harrastuksistani... varmasti tulen vertailemaan myös paljon lääkäriopintoja ja sairaanhoitajaopintoja tai sairaanhoitajan työtä tulevaan lääkärintyöhöni. Uskon, että sairaanhoitajakoulutuksestani on paljon hyötyä tulevan ammattini kannalta - omaan vähän erilaisen perspektiivin asioihin ja tiedän niistä jo jotain ennestäänkin. Olen monesti kuullut sanottavan, että ne lääkärit, jotka ovat ennestään sairaanhoitajia, ovat todella hyviä nykyisiä lääkäreitä; oma-aloitteisia ja näkevät hoidon kokonaisvaltaisemmin. Ja mukavia.

Uskon, että tulevan (opiskelu-)urani aikana tulen törmäämään sairaanhoitaja - lääkäri vastakkainasetteluun tai (myös ei-imarteleviin) kommentteihin joko sairaanhoitajista tai lääkäreistä. Aion todennäköisesti myös pohtia näitä tilanteita ja omaa suhtautumistani niihin. Kun nyt kuitenkin kuulun "molempiin leireihin".

Haluaisin mainita kuitenkin myös vaitiolovelvollisuudestani. Minulla on sekä sairaanhoitajana että varmasti myös lääketieteen opiskelijana vaitiolovelvollisuus koskien kaikkia tapaamiani potilaita ja heidän hoitoaan - aion siis kuvata kliinistä harjoittelua ja potilashoitoa vain yleisellä tasolla. Valitettavasti siis osa varmasti hyvin mielenkiintoisesta materiaalista ja pohdinnasta voi tapahtua ainoastaan oman pääni sisällä, enkä voi sitä tässä blogissa jakaa.

Uskon, että kaikkea jännittävää ja hauskaa tulee kuitenkin runsaasti vastaan muutenkin - sellaista, mistä voin vapaasti kirjoittaa. 


Miksi perustin blogin?

Olen aina tykännyt kirjoittaa, vaikka viime vuosina se on jäänyt harmittavan vähälle. Tämä bloggaaminen voisi kuitenkin olla hyvä keino korjata tilanne.

Koen myös olevani hyvin pohdiskeleva ihminen, ja minulla on paljon mielipiteitä ja näkemyksiä erilaisista asioista. En kuitenkaan (aina) tuo itseäni kauheasti esille, ainakaan vieraammassa porukassa, joten avautumisiani saa nykyisin kuunnella lähinnä vain poikaystäväni. Blogi toivottavasti hieman lievittää tätä avautumis-/purnaamistarvettani myös. Ja poikaystävä pääsee vähemmällä. Tai sitten ei.

Odotan niin innolla koulun alkamista, että olen jo kahlannut läpi kaikki mahdolliset lääkisopiskelusta kertovat nykyiset tai vanhat blogit. En kuitenkaan löytänyt kenenkään omassa elämäntilanteessani olevan blogia (tai sitten en osannut etsiä oikeilla hakusanoilla), jota olisin "vertaistukena" voinut lukea ja sitä kautta lievittää omaa jännitystäni opintojen alkua odotellessa. Joka tapauksessa jokaisen lääkiksessä aloittavan tarina on muutenkin varmasti vähän erilainen, joten koen tuovani tähän lääkisblogimaailmaan (sairaanhoitajataustan ja vähän vanhemman ikäni) lisäksi joka tapauksessa uutta näkökulmaa ja erilaisia mietintöjä.

Haluaisin blogini tarjoavan sitä itseni kaipaamaa vertaistukea samassa tilanteessa oleville nykyisille tai tuleville lääkäriopiskelijoille, tai sairaanhoitajille, jotka miettivät lääkisopintoja.

Ja koska tuleva ensimmäinen vuosi on varmasti sekä opiskelun että muiden aktiviteettien osalta rankka ja kiireinen, voi tämä blogi toimia myös tiedotuskanavana kuulumisistani läheisilleni.


Katsotaan siis mitä tästä tulee! :)




2 kommenttia:

  1. Kiva kun päätit aloittaa blogin, jään mielenkiinnolla seuraamaan! Olisi kiva jos jaksaisit kirjoittaa hakuhistoriastasi ja siitä miksi päätit vaihtaa ammattia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, eka kommentti, jee! :)

      Juu, hakuhistoria on tosiaan se seuraava aihe, josta kirjoitan!
      Oma tieni on tosiaan ollut aika pitkä, ja sen kertominen on omasta mielestänikin tärkeää juuri tuon vertaistuki - näkökulmani takia.

      Poista