sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Ihana, kamala tenttiviikko

Rintakipu & hengenahdistus -jakso alkaa jo lähennellä maaliviivaa, sillä tästä viikonlopusta alkoi tenttiviikko ja ensi perjantaina horisontissa häämöttää jakson pelätty tentti. Tai ainakin itse olen siitä jo monta viikkoa ehtinyt stressata kun jakson massiivinen asiamäärä on alkanut valottua. Olen käyttänyt opiskeluun jo jakson kuluessa niin paljon aikaa, ettei sitä heti edes uskoisi, mutta silti tuntuu, etten tiedä vielä yhtään mitään ja lukemisen suhteen ollaan vielä alkutekijöissä.

Meillä tenttiviikot toimivat siis siten, että jokaisen jakson päättyessä on luvassa tenttiviikko, jolloin siis on yksi tentti (kyseisen jakson päätöstentti) torstaina tai perjantaina ja muut päivät sillä viikolla ovat vapaita, itseopiskeluun ja tenttiin kertaamiseen tarkoitettua aikaa. Tenttiviikot siis tavallaan tuntuvat vähän niin kuin lomalta, mutta ovat kuitenkin älyttömän stressaavia.

Minä pidän tenttiviikoista. Kaikesta huolimatta. Niistä tulee mieleen pääsykokeisiin lukukevät, vaikkakin sekin oli toisaalta ihan karmivaa aikaa pelkoineen ja toiveineen ja masennushetkineen. Kuitenkin lukeminen on mukavaa ja asia kiinnostavaa. Saa nukkua niin pitkään kuin haluaa ja luoda omat aikataulunsa oman mielensä mukaan. Joka päivä ehtii liikkumaan silloin kun itse haluaa, ja sitä tuleekin tehtyä, koska on aivan mahdotonta viettää koko päivä nenä kiinni kirjassa tai luentomuistiinpanoissa. Aivot tarvitsevat joskus lepoa ja happihyppelyjä. Tenttiviikolle myös harvoin tulee sovittua kamalasti muuta menoa, koska jo etukäteen ymmärtää ja osaa ottaa huomioon sen, että lukemiseen täytyy todella varata aikaa. Kalenteri näyttää siis mukavan tyhjältä aina tenttiviikon alkaessa.



Jos oikein laskin, nyt on menossa jo neljästoista tenttiviikko lääkiksen aikana ja jäljellä on tämän jälkeen enää neljä!! Ikinä. Vajaa vuoden päästä meillä alkaa klinikka ja vaikka sielläkin on tenttejä, ei tenttiviikkoja ole enää luvassa. Pitää siis nyt nauttia tästä ihanasta tenttiviikkoajasta (ja kuvitteellisesta lomailusta) täysillä! Ja toisaalta voi ajatella, että takana on neljätoista tenttiä, joista kaikista olen stressannut yhtä lailla ja silti niistä kaikista olen päässyt läpi. Tilastojen mukaan ei siis pitäisi olla syytä huoleen tälläkään kertaa.

Suunnittelen joka jaksossa tenttiviikolle paljon asioita, joita haluaisin tehdä (opiskelumielessä). Olen suunnitellut esimerkiksi nyt käyväni läpi Duodecimin Oppiportin (Suomalaisen lääkäriseuran nettisivuilla opiskelijoille ja terveydenhuoltoalan ammattilaisille tarjolla olevia) verkkokursseja mm. EKG:sta ja sen tulkinnasta, mutta en usko ehtiväni välttämättä taaskaan toteuttaa kaikkia suunnitelmiani. Haluan kuitenkin aina käydä kaikki luentokalvot ja tutorit läpi ennen tenttiä, vaikka niissä onkin paljon päällekäisyyksiä. Ja siihen menee kyllä runsaasti aikaa, koska tässäkin jaksossa meillä taisi olla luentoja päälle 20 tuntia.

Lisäksi ajattelin jakson aikana esimerkiksi lukevani nyt tenttiviikolla kirjoista asioita, joita en vain mitenkään ehtinyt jakson aikan tutoreihin lukea. Tuskinpa kuitenkaan tämäkään haave tulee toteutumaan, koska aikaa ei vain vieläkään ole riittävästi. Myös esimerkiksi Lääkärilehdissä (joita on jälleen kasaantunut kirjahyllyyn järkyttävä rästipino) olisi hyviä jakson aiheisiin liittyviä artikkeleita luettavaksi, mutta varmaan nekin jäävät taas odottelemaan parempia aikoja.


Vaikka tilanne kaiken lukemisen suhteen näyttää aika toivottomalta, uskon kuitenkin saavani tulevan viikon aikana sisäistettyä tarpeeksi tietoa tentistä läpipääsyyn ja tulevaisuuden varalle. Onneksi luvassa on vielä monta vuotta opiskeluja ennen valmistumista ja varmasti sydän- ja verisuoniasiat sekä hengityselimistön ongelmat konkretisoituvat sitten klinikassa paremmin.

Täytyy myös tähän velä sanoa, että Rintakipu & hengenahdistus oli tähän mennessä ehdottomasti paras jakso! Kaikki asia oli mielenkiintoista, luennot huippuhyviä ja asia kliinistä ja tärkeää. Jokainen uusi jakso on aina siihen mennessä paras, mutta se varmasti johtuu tästä kliinisyyden lisääntymisestä. Jokainen jakso vie kohti klinikkaa ja valmmistumista ja oikeaa lääkärin ammattia ja onkin ihan positiivista, että se tuntuu mielekkäältä. Oikeilla urilla siis edelleen ollaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti