perjantai 18. syyskuuta 2015

Liian tyhmä lääkikseen?

Hmm.. otsikko on muistaakseni esiintynyt jossakin seuraamistani blogeista myös, mutta käytän sitä silti! Nimittäin juuri tuollaiset ajatukset käväisivät alkuviikosta mielessäni.
Olemme siis aloittaneet nyt sen oikean opiskelun. Sen todellakin huomaa. Jo maanantaina tuli ikävä takaisin johdanto -jaksolle. Miksi ihmeessä halusinkaan sen ajan olevan niin pian ohi?

Johdanto -jakson lyhyet päivät, helpot tutor-keissit ja kaikki se vaivattomuus olivat vain kieroa harhaanjohtamista. Ainakin siltä se näin jälkikäteen tuntuu. No ei vaan, olihan se mukavaa, että saimme kokea niinkin pehmeän laskun tähän lääkisopiskeluun. Se ei nimittäin ole mitään pilvissä leijumista ja mielenkiintoisia potilastapauksia sekä palavaa opiskeluintoa. Se on raskasta työtä, vaikeaa englanninkielistä kirjallisuutta ja yömyöhään väännettyjä tehtäviä. Ainakin tähän asti, tällä viikolla se on ollut sitä.

Maanantaina siis hurahti käyntiin "solujakso", oikeammin Solu, kudokset ja niiden toiminta. Luentoja on tosiaan ollut vasta pari, ja ainoastaan yksi itse soluasioista (sillä luennolla en ollut, koska edeltävänä päivänä oli fuksiaiset). Tutor-istuntoja kaksi, ja molemmista saimme melko paljon itsenäistä lukemista ja asioita selvitettäviksi. Lisäksi meillä on ollut mikroskopointiharjoituksia, verinäytteenottoa ja laboratoriotyöskentelyä. Ja näitä harjoitustöitä varten on ollut lisää opiskeltavaa asiaa, eikä se suinkaan ole ollut samaa kuin mitä tutoreita varten täytyy lukea. Eli lukemista/opiskeltavaa on ollut aivan mielettömästi. Toki sitä suurimmaksi osaksi saa valita, mistä lähteestä tietonsa hakee, mutta vielä tässä vaiheessa en yhtään osaa rajata sitä, miten pikkutarkasti asiat pitää osata, ja mitä tietoa oikeasti tulen tarvitsemaan jatkossa. Histologian kurssikirjasta nämä asiat kattavat noin 150 sivua, ja se teksti on vaikeaa. Mikroskopointiasioita lukiessani sain 3 sivua luettua 1,5 tunnissa. Eli hieman työstämistä tässä opiskelumetodissani vielä on...

Koulutöiden lisäksi tällä viikolla on joka ilta ollut jotakin muutakin menoa, joten opiskelu on mennyt aikalailla tyylillä: luen nämä nyt nopeasti läpi ja kopioin vihkoon, niin olen "tehnyt" tarvittavan etukäteislukemisen/tehtävät. Eli juuri niin kuin ei koskaan pitäisi opiskella. Asiat pitäisi opiskella elämää, ei tehtäviä tai tenttejä varten. Mutta kun ei ole aikaa! Olisihan sitä vaikka mitä hienoja keinoja opiskella (näitäkin olemme tutoristunnoissa käyneet läpi), ja kyllähän sitä on vannonut itselleen, että tässä koulussa sitä ei enää lue samalla tyylillä kuin ehkä joskus aikaisemmin lukiossa jotain historiaa, millä ei ole mitään väliä kuitenkaan... mutta joo, todellisuus on kuitenkin aivan jotain muuta. Nyt juuri ajattelen, että kyllähän sitä sitten tenttiviikolla ehtii lukemaan asiat paremmin. Nolottaisi myöntää tämä, mutta puheiden perusteella myöskään muut eivät ole ehtineet kamalasti opiskelemaan. En siis ole yksin. Enkä varmaan ole liian tyhmä, tai sitten ovat muutkin. En nimittäin ole ainoa, jolla on kulunut hirveästi aikaa histologian kirjaa tavatessa tai ainoa, joka ei ihan ymmärrä kaikkia solun hienouksia. En myöskään todellakaan ollut ainoa, joka jätti menemättä sille soluluennolle fuksiaisten jälkeisenä aamuna.

Harjoitustyöt ovat kuitenkin olleet todella kivoja! Me saamme onneksi katsella histologisia leikkeitä ihan oikeilla (toki hyvin vanhoilla) valomikroskoopeilla, vaikka jatkossa ne tulevat olemaan varmaan kaikki virtuaalimikroskopointeja. On kuitenkin hyvä hallita myös valomikroskoopin käyttö. Ja onhan se hienoa, kun vihdoin saa säädöt kohdalleen ja näkee jonkin hienosti värjätyn kudosleikkeen siellä lähes kolmiulotteisena (siltä se ainakin aluksi tuntuu kun vihdoin saa okulaarit säädettyä niin, että näkee molemmilla silmillä ilman, että reunoilla on mustaa). Olen oppinut erottamaan eri sidekudostyyppejä ja rasvasolut, ne nyt ainakin. Varmaan pitäisi osata kaikkea muutakin, mutta onneksi niitä leikkeitä saa mennä katselemaan mikroskooppiluokkaan myös omalla ajalla... millä ajalla?? Muistaakseni olen joskus biologiaa yliopistossa opiskellessani myös katsellut jotain mikroskoopilla, mutta se aika tuntuu niin kovin kaukaiselta menneisyydeltä, etten siitä juuri mitään muista.

Olen myös tehnyt geenitekniikan töitä ja ylipäätään laboratorioharjoituksia jo silloin biologia-aikoina, mutta silti nyt labraan mennessä tuntui kaikki aivan uudelta. Harjoittelimme tänään pipetointia ja monistimme DNA:tamme PCR-tekniikalla (google voi kertoa tarkemmin mikä se on). Pipetointi kyllä tuli jostain selkärangasta, mutta kaikki muu tuntui samalla uudelta sekä hämärästi tutulta. Kaiken kaikkiaan tykkäsin hirveästi labratöistä, ja odotan tulevia harjoituksia innolla. Niitä tulee tässä jaksossa olemaan pari. Jatkossa varmaan myös jonkin verran, mutta ehkä enemmän sitten kun lähtee tekemään jotain tutkimusta (syventävä opinnäytetyö tai jopa väitöskirja), riippuen tietenkin aiheesta.

Verinäytteenotto sujui ihan hyvin, ei loistavasti, vaikka niin olisi voinut aikaisemmasta koulutustaustastani luulla. Töissähän me sairaanhoitajat hyvin harvoin otamme mitään laskimoverinäytteitä, koska sitä varten on laboratoriohoitajat. Pistäminen toki on mm. kanyloidessa tullut hyvinkin tutuksi, enkä sitä jännittänyt. Varmasti otteet olivat hallitummat ja rauhallisemmat kuin ehkä jollakulla, joka asiaa tekee ensimmäistä kertaa, mutta "potilaani" suonet olivat "vaikeat", ja verinäytteenotto oli siis minun mielestäni ainakin sillä kerralla hankalaa. Tekokädestä se tietysti sujui oikein hyvin. Mutta kuitenkin hauskaa, että tällaisia harjoituksia on, eikä kukaan pyörtynyt! :)

Tämä viikonloppu meneekin nyt sitten sairastaessa (olen siis jo viikon ajan ollut enemmän tai vähemmän kipeä ja yskinyt niin, että pelkään jonkin verisuonen kohta poksahtavan päästä) ja tutoreita tehdessä. Niitä kumpaakaan ei ole siis tämän viikon aikana juuri ehtinyt tehdä. Olisi kiva joskus harrastaa liikuntaakin, mutta kai sitä ehtii sitten joskus. Ehkä lomalla. Ensi kesänä...
No vitsi-vitsi, kyllä sitä voisi vähemmälle jättää kaiken maailman iltarientoja. Eikä nyt sairastaessa saa edes urheilla.

Hauskaa ja rentouttavaa viikonloppua!
Ja hyvää mielenosoitusta! :)



2 kommenttia:

  1. Nää on mielenkiintosia! Voin alkaa tekee niin että soitan sulle tasasin väliajoin kysyäkseni että mitä oot oppinu ja sit saat selittää mulle! Mua kiinnostaa ja sä saat kertausta ;) pus!

    VastaaPoista
  2. Hehe, joo sopiihan se. :) Saat kyllä sit sellasta nippelitietoselitystä, koska se on kaikkein vaikeinta mulle. Kyl noi suuret linjat ihan hyvin hahmottaa/ne on tullu jo monta kertaa vastaan aiemmin.

    VastaaPoista