perjantai 9. lokakuuta 2015

Tenttiv... eikun LOMAVIIKKO!

Solu- ja kudokset -jakso on viittä vaille valmis. Tänään oli jakson viimeinen seminaari ja palautekeskustelu. Ensi viikko on tenttiviikko, jolloin ei siis ole mitään muuta ohjelmaa koulun puolesta kuin torstaina tentti. Tentti, johon en aio osallistua.

En nyt suinkaan ole ruvennut laiskottelemaan tai jättämään tenttejä uusintaan siksi, että saisin lomailla tai muuten keskittyä vapaa-aikaan, vaan päädyin hakemaan aikaisempien biologian opintojeni hyväksilukua tentin osalta. Olenhan opiskellut solubiologiaa, geenitekniikkaa ja kaikkea muutakin, mitä tällä jaksolla on käsitelty, jo kauan sitten Helsingin yliopistossa biologiaa opiskellessani. Jo jakson alussa meille kerrottiin mahdollisuudesta hyväksilukea aikaisempia opintoja niin, että tenttiin ei tarvitsisi osallistua. Mitään tutor-istuntoja tai harjoitustöitä ei voisi hyväksilukea. Aika monella meistä on aikaisempia solubiologian (tai vastaavan alan) opintoja, joten arvioisin, että tentin suorittajia meistä on ehkä vain n.70%. 

Ajattelin aluksi, että en hyväksilukisi aikaisempia suorituksiani, koska niistä on jo monta vuotta aikaa, enkä kyllä muista enää juuri mitään oppimaani. Halusin panostaa tähän jaksoon ihan kunnolla ja oikeasti opiskella käsiteltäviä asioita niin kuin muutkin. Tajusin kuitenkin nyt viime metreillä, että ei se viikon tenttipänttäys ja stressi ole sen arvioista. Meidän pbl-tyylinen opetuksemme mielestäni pakottaakin opiskelemaan asioita jo jakson kuluessa koko ajan, ja koen kyllä oppineeni ihan riittävästi soluasiaa ilman tenttiinlukuakin. Ajattelin kyllä ihan vain omaksi ilokseni kerrata jakson asioita ensi viikolla kuitenkin. Mutta ainakaan ei tarvitse stressata siitä.

Stressaan asioista hyvin herkästi, enkä oikein osaa oppia siitä pois, vaikka kuinka yrittäisin. Ensi viikko (kuten kaikki aiemmatkin) näyttää taas kovin täydeltä kun kalenterin sivuja katsoo. Tulevat e-bileemme vievät hirveästi vapaa-aikaa sen lisäksi, että on muutenkin ollut vähän kaikenlaista vapaa-ajan aktiviteettia. Kotona olisi mukavaa tehdä jotain muutakin kuin istua nenä kiinni kirjassa tai tietokoneen näytössä solukuolemaa tai mitoosia googletellen tai histologisia preparaattikuvia katsellen. 

Histologian preparaattitentti muuten oli eilen ja läpi meni!! :) Jee, ensimmäiset "oikeat" opintopisteet 
ansaittu. Tai siis yksi opintopiste. Toki johdanto -jaksosta sain myös opintopisteitä, ja lisäksi olen hyväksilukenut niitä bilsan opintoja vapaa-valinnaisiin, eli minulla on kasassa nyt 20 op. Ja vasta päälle kuukausi käyty koulua :D

Preparaattitentti ei ollut kovin vaikea. Jos oli ollut hereillä mikroskopoinnissa ja yhtään solunetin harjoitustenttejä tehnyt, niin kyllä siitä läpi pääsi. Yksi melko vaikea ja epäselvä kuva tentissä oli, ja se menikin väärin, mutta muuten taisin vastata kaikkiin oikein. Pisteitäni en ole kysynyt, mutta heti tentin jälkeen ilmoitustaululle laitettiin oikeat vastaukset, mistä sitten pystyi tarkistamaan miten oli mennyt...


Kuvassa löyhää sidekudosta
Kuvan lähde


Solujakso oli kyllä loppujen lopuksi ihan mielenkiintoinen. En usko, että kaikkia opittuja tietoja todellakaan tulee tulevaisuudessa tarvitsemaan, mutta mielestäni on tärkeää ymmärtää tietyt asiat ihan solutasolta asti. Esimerkiksi monien lääkeaineiden vaikutukset perustuvat siihen, että ne vaikuttavat tietyssä pisteessä esimerkiksi proteiinin valmistusketjua tai solun signalointia. Tuntui myös, että ymmärsin asioita sen sijaan, että olisin opetellut niitä ulkoa. Tykkään luonnontieteistä varmaan niin paljon juurikin siksi, että ne ovat loogisia. Kun ymmärtää jotakin perusasioita, niin loput tiedot on helppo rakentaa sen pohjan varaan. Tuntui myös, että joitakin asioita ymmärsi paremmin kun oli opiskellut kunnolla sitä kemiaa. Ei sitä suoranaisesti tällä jaksolla tarvittu, mutta ainakaan käsitteet aminohapoista, kovalenttisista sidoksista tai pelkistymisestä eivät olleet minulle millään lailla vieraita. 

Seuraavaksi alkaakin sitten Lisääntyminen, kasvu ja kehitys -jakso, jonka aikana käydään mm. neuvolassa, opetellaan lantion anatomiaa ja ainakin huhupuheiden perusteella päästään leikkelemään istukkaa. Jee. Luvassa on siis vihdoin jotain oikeaa ja käytännönläheistä. Sellaista tietoa, mitä voi joskus lääkärintyössä tarvitakin. Laitoimme juuri kurssimme anatomian kirjojen ryhmätilauksen menemään, ja kirjat varmaan saapuvat jo ensi jakson alkuun. Itse tilasin 3-osaisen anatomian kuvaston. Ihan älyttömän kalliin, mutta toivottavasti on hintansa arvoinen! Latinan opiskelua siis luvassa...

Nyt sitten pieni hengähdystauko ennen seuraavaa jaksoa luvassa. Aion nukkua ja ehkä vihdoin päästä harrastamaan liikuntaakin. Tänään muuten siivosin ensimmäistä kertaa varmaan kahteen kuukauteen. Ei vaan ole ehtinyt tai jaksanut. Onneksi on hyvä avomies, joka on pitänyt kodin kunnossa ja jääkaapin täynnä <3

2 kommenttia:

  1. Valmistun terveydenhoitajaksi syksyllä 2016, mutta samoin ku sulla, niin veri on vetänyt lääkikseen jo pitkään. Aion hakea Tarton lääkikseen, ensimmäinen pääsykoe on 5. joulukuuta. Halusin vain tulla ilmoittamaan, että blogisi antaa motivaatiota ja tsemppiä + ihanan erilaista näkökulmaa opiskeluun, kun taustalla on sh-koulutus. :-) Kiitos siis ja tsemppiä opiskeluun, susta tulee varmasti todella hyvä lääkäri!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! :)
    Kiva kuulla, että joku tätä oikeasti lukee, ja saa näistä jotain irtikin, eikä vaan vahingossa tänne eksy.

    Tsemppiä pääsykokeisiin! Oon itse lähdössä Tartoon excu-reissulle joulukuussa, mielenkiintoista päästä tutustumaan sikäläiseen kouluun ja suomalaisiin opiskelijoihin siellä! :) Voin kirjoittaa sit siitäkin reissusta jotain, kunhan se ensin on koettu.

    Oot varmaan löytänyt Tarton lääkiksestä kertovat blogit? Itse tykkäsin ainakin Annen blogista (mulla linkki siihen tossa blogilistassa sivun oikeassa reunassa).

    VastaaPoista