sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Uusi jakso, kiitos!

Olen yleensä kirjoitellut odotuksiani ja mietintöjäni ennen alkavaa jaksoa, niin aion tehdä nytkin.
Näiden lukeminen on ainakin jälkikäteen, kunkin jakson loputtua, ollut melko hauskaa ja mielenkiintoista. Miten sitä onkin aina niin toiveikkaana ja innokkaana uuden jakson alkamisesta, mutta jossakin keskivaiheilla vähintäänkin iskee ahdistus ja koko jakso tuntuu olevan ihan syvältä.
Saa nähdä miten tällä kertaa käy...

Huomenna nimittäin lähtee käyntiin uusi jakso: Ravinto ja ravinnon hyödyntäminen, eli tuttavallisemmin Ravintojakso. Luvassa on ainakin ruuansulatuselimistön anatomiaa ja histologiaa (ah, miten onkaan ollut kesän aikana ikävä histologiaa!) sekä nyt myös lähes ensimmäistä kertaa lääkisuramme aikana farmakologiaa. Uskoisin kuitenkin, että tämäkin farmakologia (tai -kinetiikka) on vain kurkistus enterohepaattiseen kiertokulkuun (lääkkeet imeytyy suolistosta vereen - päätyy maksaan - muokataan - päätyvät sappinesteeseen - eritetään takaisin suolistoon - bakteerit muokkaavat - imeytyvät jälleen suolesta vereen jne) ja ehkä yleisesti siihen, miten ja mitkä lääkkeet imeytyvät suolistosta. Mutta varmasti kuitenkin mielenkiintoisempaa opiskeltavaa kuin jotkut kauempana oikeasta kliinisestä työstä olevat asiat.

Harjoitustöinä meille on luvassa ainakin vatsan alueen tutkimusta, mikä tietysti kiinnostaa kun se taas on sellaista "oikeaa" lääkärintyötä, ja aika tärkeä osakin potilaan tutkimusta. Lisäksi määrittelemme ainakin harjoitustyövihon mukaan ravintoaineiden glykeemista indeksiä. Tässä tulevassa jaksossa on luvassa myös obduktio, mikä itseäni ainakin kiinnostaa hirveästi. Edelleen hieman harmittaa kun Hapensaantijakson obduktiossa meillä oli tutkittavana pelkät aivot, jolloin ei oikeasti päässyt opiskelemaan tai edes näkemään niitä asioita, mistä silloin oli kyse (sydän ja keuhkot sekä verisuonet). No, nyt toivottavasti menee paremmin.

Toivon, että tässäkin jaksossa perusanatomian ja -fysiologian lisäksi pääsemme opiskelemaan edes jonkin verran käytännön juttuja ja sairauksia, kuten Hapensaannissa. Maha- ja suolistokanavan oireetkin ovat nykyään niin yleisiä, että toivon meidän käyvän läpi edes yleisimpiä niihin liittyviä oireita ja tauteja, eikä vain ravintosuosituksia. Gastrokirurgisella osastolla pitkään töitä tehneenä koen tämän aihepiirin myös olevan jotenkin todella lähellä sydäntä ja ehkä osaavanikin jotakin :) Tietysti elinten histologinen rakenne ainakin on sellainen, mitä ei ehkä sairaanhoitajana hirveästi ole tullut opiskeltua. Anatomia tosin on ainakin hallussa.

Tuleva jakso on 5 viikkoa pitkä ja sen lopulla on tuttuun tapaan tenttiviikko. Tentiviikon jälkeen meillä ei kuitenkaan alakaan vielä seuraava jakso vaan meillä on seminaariviikko. Seminaariviikon aikana on tarkoitus esittää muutaman tutorryhmän kesken aina tämä LTT-jaksossa aloitettu tutkimustyö, joka silloin tietenkin pitäisi olla valmis. Ensi jakso ei siis olekaan pelkkää vatsaa ja ruoka-asioita, vaan meidän pitäisi myös perehtyä tutkimustyöhömme. Myös jotain SPSS-tilasto-ohjelman käyttöharjoituksia on ensi jakson aikana luvassa. Ne harjoitukset siis liittyvät viimejaksoon (LTT), josta ei nyt täysin pääsekään eroon, vaikka tentti läpi menisikin.

Lukujärjestys näyttää tällä hetkellä aika rennolta, mutta kyllä ne kalenterin sivut äkkiä täyttyvät kun sovimme ryhmämme kanssa päiviä, jolloin työskentelemme tutkimusprojektimme kimpussa. Myöskään tutoristuntojen aikoja ei meille ole vielä annettu, vaan ne tullaan sopimaan ryhmän ja tutorin kesken huomenna. On siis hämäävää katsella puolityhjiä kalenteriviikkoja, kun sieltä tällä hetkellä puuttuu vielä aika monta tuntia, jotka vaativat pakollista läsnäoloa ja kouluhommiin keskittymistä.

Onneksi en olekaan ihan hirveästi mitään ylimääräisiä menoja itselleni vielä kasannut, se varmaan kostautuisi aika pian. Uskon, että tästä(kin) sykystä tulee lopulta todella kiireinen. Onneksi usein se on sellaista hyvänlaatuista kiirettä, että ei ainakaan tule tylsää vaan tekeminen on mielekästä!

1 kommentti:

  1. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta :) Pidän peukkuja, että tällä kertaa sulla käy obduktion suhteen parempi tuuri!

    Jostain kumman syystä tuo SPSS saa minussa aikaan inhon väristyksiä. Toivoin jo AMK:ssa ettei siihen ohjelmaan tarvitsisi enää kajota :D

    VastaaPoista