sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Edelleen hajottaa anatomia

Luvassa avautumista ja tunteenpurkauksia.

Tyhmä ja laiska opiskelija yrittää päntätä edeltävänä iltana päähän tietoa, jota tarvitaan seuraavana päivänä, vaikka siihen olisi voinut alkaa valmistautua jo useita päiviä (jopa viikkoja etukäteen). Huomenna meillä on luvassa seuraava lantioalueen ryhmätyö, johon tällä kertaa sisältyvät lantion alueen pehmytkudokset (viimeksi käsiteltiin luita). Pehmytkudoksiin siis lukeutuvat nyt lihakset ja ilmeisesti osittain hermot ja verisuonet.

Luulin, että viimeksi oli rankkaa, kun piti opiskella lantion luita ja niiden osia sekä ligamentteja. No, silloin haasteena oli puuttuva latinankielinen anatomian kirja. Nyt sellaisia on tarjolla jopa kolmekin kappaletta, mutta silti pää tuntuu hajoavan. Meidän pitäisi tehdä etukäteen monisteessa olevia tehtäviä; lähinnä siis nimetä kuvaan rakenteita. Kuitenkin totesin verisuonikuvan olevan niin erikoinen, etten ainakaan minä pysty erottamaan siitä (mustavalkoisesta) sekamelskasta mitään. Apua ei löydy myöskään kirjoista tai netistä, koska tässä kuvassa taitelijan näkemys valtimoiden sijainnista on selkeästi ollut erilainen kuin muissa kuvissa...

Opeteltavaa on niin paljon, ettei sitä kyllä yhdessä (tai kahdessa-kolmessakaan) illassa pysty mitenkään sisäistämään. Ulkoaopiskelu on ihan sieltä jostakin. Vihaan sitä. Olen myös kehittänyt jonkinasteisen inhon anatomian opiskelua kohtaan kokonaisuudessaan. Luulin todellakin etukäteen, että se olisi minulle helpompaa, tai että jopa osaisin jotakin. En osaa, en nyt, enkä varmaan koskaan (epätoivo iskee).

Anatomiaa ei mielestäni pysty kunnolla opiskelemaan kirjoista. Lihaksiakin on yleensä monessa eri kerroksessa limittäin ja lomittain, ja niiden välissä kulkee hermoja, verisuonia ja kalvoja. Miten sellaista voi kunnolla kaksiulotteisesta kirjan kuvasta hahmottaa? Olisipa jokin 3D-malli. Mielellään sellainen käsinkosketeltava. Olisipa oikea ihminen, jota availla ja tutkia... Onneksi keväällä on tulossa dissektiot. En ainakaan vielä koe anatomian opiskelua ihmisruumiita leikkelemällä mitenkään karmivana tai yököttävänä ajatuksena, vaan ehdottoman hyödyllisenä oppimiskokemuksena.

Luita sentään viime ryhmätyössä päästiin tutkimaan ja koskettelemaan käsin luurangosta. Mitenköhän tämä tuleva pehmytkudostyö on järjestetty? Ei muovimalleista pysty siirtämään sivuun lihaskerroksia, jotta näkisi niiden alle. Ei niissä varmastikaan ole nähtävillä verisuonia tai hermoja, tai lihaskalvoja.

Yhteenvetona: anatomian opiskelu itsenäisesti kaksiulotteisista kuvista on syvältä.
Toivoo joululahjaksi kolmiulotteista konkreettista ihmismallia, jossa nähtävillä kaikki mahdolliset rakenteet.

Tai ehkä joululomalla on aikaa paneutua aiheeseen vähän syvällisemmin, ja ehkä tutustua mielenkiintoisiin youtube-videoihin, kuten tähän:
https://www.youtube.com/watch?v=P3BBAMWm2Eo




12 kommenttia:

  1. Ootko kokeillut Visible bodyä, se on tosi kiva ohjelma ja 3d-malli, vaikkei olekaan käsin kosketeltava (tampereen yliopistolla oikeudet siihen). Ja sitten jos pänttäys puuduttaa niin kannattaa kokeilla Kenhubia, muutama ilmaisosio ja maksullinen versio sitten laaja (ja hyvä! Itse maksanut yhden osion kertaalleen!). t. yks jota anatomian tavallinen pänttäys hajottaa kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkeistä! :)
      Oon kokeillut kyllä visible bodya, ja jotkut sitä kovasti suositteleekin. Mä en oikein päässyt siihen sisälle (heh, puujalkavitsi, huomasitko?), kun ilmeisesti sen optimaalisimpaan toimintaan tarvitaan tabletti? Sellaista en omista :(
      Ehkä kokeilen vielä uudelleen jossain vaiheessa kun on aikaa paneutua siihen paremmin..
      Mutta tota kenhubia aion kyllä kokeilla!

      Poista
  2. Androidille ja applelle saa kännykkään ja tablettiin 3D Essential anatomy appsin, joka on kyllä maksaa hieman mutta on joka pennin arvoinen! Siinä saa eri rakenteita (kaikki luut, lihakset, verisuonet, hermot, aivot, imusuonet, sisäelimet jne...) pyöriteltyä helposti ja poistettua/lisättyä niitä jos haluaa tietyn rakenteen näkymään. Kaikki termit on myös latinaksi. Esim. lantionpohjan lihasten sijoittumisen oivalsin kunnolla vasta 3D mallista. Meillä (Oulun lääkis) monet käyttää ja on tykänny, myös anatomian harkkatöissä opettajat käyttävät usein rakenteiden selventämiseen. Sillä saa paljon kokonaisvaltaisemman kuvan anatomisista rakenteista, suosittelen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! :) täytyy tutustua, jos ei kamalan kallis ole. Kätevähän tuo olisi kun puhelin kuitenkin on aina matkassa..
      Harkitsen kuitenkin vielä, jos hankkisi tabletin tässä niin voisi käyttää tota meidän visible bodya. Hyvin näytti toimivan, kun kaverin ipadilta sitä katselin :)

      Poista
  3. Olen seuraillut blogiasi jonkin aikaa kun kiva seurailla eri lääkiksissä opiskelevien kuulumisia. En kuitenkaan enää jaksa blogiasi lukea kun hurjan negatiivistä tekstiä kirjoittelet. En tiedä oletko itse huomannut asiaa... Itse en ainakaan jaksa jatkuvaa valittelua lukea, joten olen tästälähin entinen lukija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta! Piti ihan tarkistaa, että onko tosiaan tekstit niin negatiivisia, mutta en kyllä voi sanoa olevani samaa mieltä kanssasi kun tuossa vähän taaksepäin esimerkiksi tämän marraskuun tekstejä selasin. Omasta mielestäni tunteita löytyy kyllä ihan laidasta laitaan. Innostusta, jännitystä, ahdistusta, onnellisuutta, nostalgisuutta...
      Harmi, jos ei sinua miellytä, mutta kaikkiahan ei voi miellyttää :)

      Mua itseäni ainakin helpottaa kovasti purkaa kouluahdistusta näihin teksteihin, koska usein se tosiaan on sitä - ahdistavaa ja rankkaa. Toki tässä opiskelussa on ehdottomasti myös se kultainen kääntöpuoli, johon kuuluu kaikki muu toiminta, ja se, että saa opiskella haaveammattiinsa.

      Aion kyllä jatkossakin kirjoitella sen suuremmin sensuroimatta tunteitani, vaikka välillä olisikin negatiivisia kausia. Sellaistahan se elämä on: ylä- ja alamäkiä.

      Poista
  4. Mitä anatomian kirjaa käytätte,vai onko niitä monia?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka,
      Meillä saa käyttää mitä kirjaa haluaa, mut ryhmätilaus tehtiin syksyllä Mooren tekstikirjasta ja Thiemen kolmeosasesta anatomian kuvastosta.
      Itse käytän tota Thiemeä ja tekstikirjana Greys anatomy for students.
      Osalla on sitten esimerkiksi Netterin kuvasto tai suomenkielinen Anatomian kuvasto/kirja.. en muista sen nimeä, mutta tekijä on joku Hervonen.
      Ei siis ole mitään tiettyä määrättyä meillä..

      Poista
  5. Okei,kiitos 😊 vielä kiinnostaa,että onko teidän tentit kuitenkin suomenkielellä,vaikka kirjallisuus on englanniksi? ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on! Ja siis luennot ja muutkin jutut ihan suomeksi kyllä :)

      Poista
    2. Mutta siis toi englanninkielinen kirjallisuus on aika perusjuttu kaikilla yliopiston aloilla, kun kuitenkin kansainvälisiä tutkimuksia tehdään ja oppikirjoja kirjoitetaan paljon enemmän kuin Suomessa. Eikä ole tosiaan pakko lukea englanniksi, jos löytää tiedot jostain kotimaisista lähteistä.

      Poista