torstai 10. maaliskuuta 2016

Anatomiaa suullisesti

Kalenteriin on merkitty huomiselle anatomian käytännön tentti. Eli suullinen anatomian tentti. Sellainen, missä painostavassa tilanteessa (ainakin omien pelonsekaisin mielikuvieni mukaisesti) pitää osata vastata minulle esitettäviin kysymyksiin luu-, lihas- ja nivelrakenteista. Kysymyksiä ei ole monta, mutta niihin on vastattava oikein. Läpipääsyyn ei vaadita meillä yleisesti käytössä olevaa 50% oikein, vaan nyt pitää saada 100% oikein. Ahdistavaa. 

Nyt kun pää on niin tukossa eri ruumiinosien anatomiaa, niin ihan tututkin asiat vain joskus blokkautuvat ihan täysin. Tein harjoitustehtäviä, joissa piti mm. kääntää sana "kiertäjäkalvosin" (=rotator cuff) ja pääni oli vain aivan tyhjä, vaikka toki tiesin vastauksen ja vieläpä tiesin sen tietäväni. Pahin pelkoni on, että juuri näin käy tenttitilanteessa huomenna. Kyseessä on joku tietovisa-syndrooma... tiedän yleensä vastauksen, mutta en vain saa sitä oikeaa sanaa mieleeni juuri sillä hetkellä. Hirveän ärsyttävää. Kirjallisessa tentissä kysymyksiin voi kuitenkin aina palata sen 3-4 tunnin aikana, jotka tentin tekoon on varattu. Toisaalta, on varmaan hyvä lääkärinä osata reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja osata nämä anatomiset rakenteet vaikka unissaan. 

Nyt kuitenkin tuntuu, ettei tällä pänttäämisellä enää saa päähän enempää tietoa, päinvastoin. Alkaa vain ahdistaa enemmän ja jännittää tulevaa. Pieni jännitys lisää suorituskykyä, mutta liika stressi valvottaa koko yön ennen tärkeää koetta, eikä siitä todennäköisesti sitten suoriudu yhtä hyvin kuin voisi. Siksipä aion hyvällä omalla tunnolla jättää lukemisen tähän ja ottaa vastaan sen hylätyn huomenna, jos se on tullakseen. Osaan kuitenkin suurimman osan asioista ihan hyvin jo, mutta tietysti jos käy huono tuuri ja kysytään juuri niitä rakenteita, jotka ovat jääneet opiskeluissani vähemmälle huomiolle, voi lopputulos olla pettymys. Mutta aina voi uusia! 

Puolella meidän kurssista on ollut tällä viikolla jo dissektiot. Minä kuulun siihen toiseen puolikkaaseen, joka pääsee vasta ensi viikolla. Hieman ehkä harmillinen tilanne, koska uskon, että siellä rakenteet konkreettisesti nähtyinä olisivat jääneet paremmin ehkä mieleen. Nyt esimerkiksi lihakset ovat minulle vain piirustuksia paperilla ja osittain oman ihon alla tunnettavissa olevia möykkyjä. Toki olen katsellut youtubesta dissektiovideioita (sieltä muuten löytyy todella hyviä ja mielenkiintoisia opetusvideoita!), mutta on se varmaan silti eri asia kun saa itse tehdä ja koskea.

Noh, ehkäpä tästä suullisesta tentistä selvitään. Ensi viikolla ei kyllä olisi kamalasti aikaa lukea uusiintaan, koska Tampereella järjestetään lääkäripäivät keskiviikosta perjantaihin, ja pääsin viime metreillä peruutuspaikalta mukaan! Me "kandit" (oikeasti minä en ole vielä kandi, koska kandin tittelin saa vasta 2. vuoden loputtua) olemme erinäisissä tehtävissä lääkäripäivillä töissä ja palkaksi tästä lystistä saamme mm. osallistua lääkäripäiville (sinnehän ei epävalmiina lääkärinä pääse muuten) ja iltajuhlaan. Itse pääsin narikkaan töihin. Viime metereillä mukaanpääsy vaati kuitenkin aika lailla 
järjestelyitä kun olin tietysti jo ehtinyt sopia kaikkea muuta menoa ensi viikolle.

Mutta, lääkäripäivät ovat vain kerran vuodessa. Tenttiä saa kuitenkin uusia kolmesti ;)
Meillä on siis se itse jakson lopputentti kahden viikon kuluttua.
Sen jälkeen alkaakin vuoden viimeinen jakso: Hapensaanti. Ja sen jälkeen kesäloma. Ja fuksivuosi loppuu :(

Nautitaan siis siitä vielä kun voidaan!

2 kommenttia:

  1. Huh huh! Kuulostaa aika kamalalta tuollainen suullinen tentti. Tsemppiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli kyllä aika kamala tilanne, kun olen sellainen stressaaja, eikä se nyt hyvin mennytkään :D Läpi kuitenkin, vaikka kovasti ihmettelen, miten sellaisella hermostuneella selityksellä voi ketään läpi päästää..

      Poista