lauantai 26. maaliskuuta 2016

Haetko Tampereen lääkikseen?

Jos sinä olet yksi niistä erinomaisen valinnan tehneistä ihmisistä, joka ensinnäkin on valinnut alaksi lääketieteen (mikä on ehkä maailman mielenkiintoisin ala minun mielestäni) sekä opiskelukaupungiksi Tampereen (joka niinikään on aivan huippukaupunki), niin onnittelut mahtavista valinnoista! Tässä kohtaa ainakin olet tehnyt hyviä päätöksiä.

Tämä postaus on oikeastaan mainospuhe, joten jos olet kyllästynyt siihen, että blogeissa tai ylipäätään sosiaalisessa mediassa (piilo-) mainostetaan asioita, niin ei tarvitse lukea enempää. :)

Ihan jokaiselle pääsykoetilaisuus on varmasti yksi siihenastisen elämän jännittävimmistä hetkistä, ja joskus se jännitys voi jopa pilata kaiken. Joskus jännitys voi olla niin ylitsepääsemätöntä, että sitä menee ihan lukkoon tärkeässä tilanteessa missä jokainen hetki on oikeasti tärkeä ja jokainen sekunti pitäisi pystyä käyttämään hyödykseen.

Minä matkustin kahtena ensimmäisenä pääsykoeaamunani (silloin vuosina 2008 ja 2009) Turkuun. Toisen kerran junalla ja toisen kerran omalla autollani. Matka kesti molemmilla kerroilla yli tunnin. Jouduin siis heräämään aika aikaisin muutenkin jännittävänä aamuna, jolloin unta ei välttämättä ollut edeltävänä yönä kovin hyvin muutenkaan saanut. Hotellimajoitus olisi siis ehkä säästänyt jonkin verran vaivaa ja aikaa, vaikka kalliimmaksi se kyllä olisi tullut.

Viime keväänä useat nykyiset opiskelukaverini tulivat pääsykokeisiin jostain kauempaa, kenties usean tunnin ajomatkan päästä. Heillä vaihtoehtoja ei ollut ja hotelliin oli mentävä yöksi. Meidän kurssin vastuuhenkilöt ovat kenties omakohtaisista kokemuksista viisastuneina (tai ehkä näin on tehty aina, mutta itse olen näiltä mainospuheilta välttynyt) järjestäneet tämän kevään lääkishakijoille Tampereelle tarjouksen hotellimajoituksesta Cumulus Koskikatu -hotellissa! Ilmaiseksi ei tietenkään pääse noin hienoon hotelliin (tai mihinkään muuallekaan) majoittumaan, mutta alennus on kyllä aika hyvä. Jos haet kaverin kanssa, niin kahden hengen huone on jo hyvinkin kohtuuhintainen. (HOTELLITARJOUS KUVASSA!)

Toki Tampereelta löytyy myös esimerkiksi Omenahotelli, joka tietääkseni on aika edullinen. Mutta tässä meidän järjestämässä hotellimajoituksessa on lisäetuna se, että joku haalaripukuinen meistä odottaa pääsykoeaamuna hotellin aulassa juuri sinua ja opastaa sinut yliopistolle pääsykoeluokkaasi! Ei siis stressiä siitä, löydätkö oikeaan paikkaan oikeaan aikaan!

Jos sen sijaan olet jo Tampereella jostain muusta syystä valmiiksi (esimerkiksi asut täällä), ei varmaan opaspalveluista tai majoituksesta ole sinulle mitään lisäiloa. Meidän kurssi kuitenkin järjestää yökerho Ilonassa Ohi On -bileet pääsykoepäivän iltana, jonne kannattaa majoituspalveluiden käytöstä tai käyttämättömyydestä huolimatta tulla! Ne bileet on tarkoitettu juuri teille, jotka olette koko kevään ahkerasti jaksaneet lukea pääsykokeisiin. Meni pääsykoe sitten loistavasti tai ihan penkin alle, löytyy illalla varmasti kohtalotovereita. Ja mikä parasta - pääset ehkä jo etukäteen tutustumaan tuleviin hupitutoreihisi (eli meihin!) ja/tai tuleviin kurssikavereihisi. Lupaan, että koulun aloitus syksyllä on helpompaa, jos tuntee etukäteen jo jonkun.

No, tämä nyt oli mainospuheeni tästä asiasta. Olen ehkä jollakin tapaa velvoitettu mainostamaan tuota hotellimajoitusta ja bileitä, koska ne kuitenkin ovat meidän kurssin järjestämiä. En kuitenkaan valehdellut tai edes liioitellut missään kohtaa. Jos itse tulisin kauempaa pääsykokeisiin, varmasti tarvitsisin hotellimajoitusta ja joku ehkä tuleva kollega viemässä minut pääsykoepaikalle tuntuisi varmasti aika luksukselta ja turvalliselta.

Viime keväänä järjestettiin myös Ohi on -bileet, joihin en itse osallistunut. Mutta toisaalta minä olin aika varma, etten saanut tarpeeksi pisteitä ja kanssakilpailijoiden (ja niiden, jotka muka minun sijaani pääsisivät sisään) näkeminen olisi ollut silloin liian rankkaa. Toisaalta olin jo silloin aika paljon vanhempi kuin suurin osa muista hakijoista, enkä siksikään ehkä kokenut bileitä omaksi jutukseni. Sen sijaan menimme poikaystäväni kanssa syömään ravintolaan, jossa oli jo pitkään pitänyt käydä.

Tietysti suosittelen meidän bileisiimme osallistumista, on ihanaa nähdä teitä tulevia fukseja ja päästä juttelemaan pääsykoekokemuksista kanssanne. Joka tapauksessa tärkeintä on, että palkitset itsesi jollakin tavalla. Kokeen jälkeen on aika rentoutua ja jättää kaikki se stressi taakse. Kaikesta huolimatta teit parhaasi ja näit vaivaa asian eteen, joten ansaitset jonkinlaisen palkinnon suorituksestasi. Tulit bileisiimme tai et, onnea kokeeseen! :)


Jos kuitenkin bileet ja hotellitarjous kiinnostaa, kannattaa katsastaa facebook-tapatumamme!


16 kommenttia:

  1. Olen uusi lukija ja tosi kivalta vaikuttaa sun blogi! Olen ajatellut opiskella itsenäisesti fysiikan, kemian ja biologian, joten onko mahdollista saada vielä siitä itse opiskelusta jotain postausta? Millainen laskin kannattaa hommata? Oliko sulla muuten paljon hyötyä pääsykokeessa sh-opinnoista? Luitko kuitenkin lukion bilsat kaikki ennen pääsykoetta vai oliko ne jo muista opinnoista hallussa?

    Kiitos jos jaksat vastailla. En tiedä haenko ikinä lääkikseen, mutta kyllähän tuo kutkuttelee. Nyt on vaan elämä jo siinä pisteessä, ettei voi ajatella vain itseään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos kommentista :)
      Mä kirjoitin opiskeluistani jossain postauksessa kyllä jotain.. ainakin siinä missä oli opiskeluvinkkejä ja jotain (viime syksynä) ja ehkä sitten jossain muussakin kohtaa. Äh, nyt en muista miten paljon kuvailin tota mun lukemista silloin pääsykokeisiin :D mutta jos et löydä tästä mitään noista aiemmista teksteistä niin toki voin siitä kirjoittaa postauksen! Mutta niiden itsenäinen opiskelu on kyllä ihan mahdollista! :)
      Luin kyllä kaikki kurssit, koska ei ne biologiat kauhean hyvässä muistissa olleet muuta kuin ihmisbilsan osalta. Eikä sekään täydellisesti. Kauhean moni joskus opittu asia unohtuu kyllä ajan kuluessa, jos ei niitä tietoja käytä.
      Ja pääsykokeessa ei kyllä juuri sh-opinnoista ollut hyötyä :/ toki siinä kysyttiin jostain sokeriaineenvaihdunnan asioista, joista tietenkin jotain tiesin.. mutta sitten taas pitää muistaa, että pääsykokeessa pitää pysyä niissä lukiomateriaaleissa tai pääsykokeen aineistossa, että mistään ekstratiedosta ei valitettavasti saa pisteitä.

      Jo lääkis on haaveena, niin kyllä kannattaa ehdottomasti hakea! Yleensä asiat järjestyy jollakin tavalla.

      Tsemppiä ja kuulemisiin!

      Poista
    2. Ja hei, unohdin tuon laskimen osalta vastata! Mulla oli siis ihan peruslaskin. Funktiolaskimiksiko niitä kutsutaan? :D Sellainen, jonka näytössä on kaksi riviä, ei mitään ihmeellisyyksiä (en osaisi graafista laskinta käyttääkään). Olisin varmaan pärjännyt ihan sellaisella kympin laskimella muuten, mutta juuri noiden edellisten laskutoimitusten ja muistin osalta sellainen vähän parempi on vähän parempi :D
      Toki varmaan omaa toimintaa helpottaa, jos on joku hieno laskin, joka on sallittu, ja jota tietysti osaa käyttää. Mutta aika perus laskutoimituksia siellä kokeessa loppujen lopuksi on, ei tarvitse integroida tai mitään (itsehän en edes osaa integrointia).

      Poista
    3. Tämä oli se teksti, jossa kirjotin tuosta pääsykoelukemisestani:
      http://sairaanhoitajastalaakariksi.blogspot.fi/2015/09/opiskelutekniikoita-vinkkeja-ja.html

      Poista
  2. Moi!

    Oon mielenkiinnolla lukenu blogias jo pidemmän aikaa. On ollu tosi kiva päästä teksties kautta ikään kuin kurkistamaan lääketieteen opiskeluun Tampereella. Kiitos siitä! :)

    Minullakin olisi tarkoitus hakea lääkikseen ja Tampere on paikkakunnista yksi mahdollinen vaihtoehto. Tampereelta ilmeisesti löytyy lääketieteen tutkijalinja. Onko sille vaikea päästä? Ylipäätään, jos osaat tutkijalinjasta kertoa, niin mielelläni kuulisin.

    Entä millainen ensimmäisen vuoden alkusyksy lukujärjestyksen osalta oli? Oon miettiny sitä, että jos pääsisi lääkikseen sisälle, mutta olis keväällä ilmoittautunu täydentämään yo-tutkintoa, niin onko pakollista opetusta heti ekan vuoden syksyllä niin paljon, ettei yo-kokeissa pääse käymään? Tämän vuoksi tuo syyskuun aikataulu kiinnostaisi, että onko ihan mahdoton yhtälö. Sisäänpääsyähän ei etukäteen voi tietää ja toisaalta yo-ilmoittautuminenkin on sitova...

    Kiitti jo etukäteen, jos jaksat vastailla. Mukavaa kevättä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiitos kivasta kommentista :)

      Hyviä kysymyksiä sulla ja noista vois kyllä kirjoittaa ihan enemmänkin. Unohdin tuon tutkijalinjan ihan kokonaan tuosta aiemmasta postaulsesta, että miksi valita Tampere. Täytyykin lisätä se sinne kun kerkeän.

      Meillä tosiaan on tutkijalinja, joka lähinnä tarkoittaa sitä, että siihen kuuluu joitakin (ymmärtääkseni ei kuitenkaan pakollisia) kursseja, jotka tukee juurikin tutkimuksen tekemistä. Ja tutkijalinjalla olosta on hyötyä esimerkiksi kun hakee väitöskirjatutkimusta tekemään. Tai jotain tällaista meille ainakin syksyllä sanottiin. Ymmärtääkseni se ei ole mikään kovin sitova kokonaisuuus, mutta lähinnä hyödyksi, jos on enemmänkin kiinnostusta tutkimuksien tekoon. Sinne haettiin syksyllä vapaamuotoisella hakemuksella, enkä usko, että oli kovin vaikeaa päästä. Itse harkitsin hakevani.. mutta meillä on vasta 2.vuode syksyllä jakso lääketieteen tutkimuksesta, joten siksi olen ajatellut jättää kaikki tutkimusasiat sitten ensi vuodelle vasta.

      Pakollista opetusta on jo alussa, mutta pakollisia ovat tutorit, ryhmätyöt ja seminaarit. Ryhmätöitä yleensä voi vaihtaa jonkun kanssa ja tutoreista voi oman ryhmän kanssa sopia jonkin korvaavan tehtävän, jos joutuu olemaan pois.

      Seminaareja on oikeastaan vain jakson lopussa, ja sieltä ei kyllä saa olla pois periaatteessa. Voi tietenkin yrittää sopia asiasta jonkun ylemmän tahon kanssa, jos kirjoitukset osuvat juuri sille päivälle. Tiedätkö jo, minä päivänä kirjoitukset olisivat syksyllä? Voin yrittää katsoa, miten fuksien jaksot menevät ensi syksynä.

      Palaillaan asiaan! :)
      Hyvää kevättä!

      Poista
    2. Moikka!

      Kiitos paljon vastauksistasi! :)

      Tuo tutkijalinja vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselle. Onko sille asetettu jokin tietty rajoitus, että miltä vuosikursseilta sinne voi hakea?

      Yo-kokeet näyttäisivät sijoittuvan maanantaipäiville - viikoilla 38 ja 40. Niihin osallistuminen on siis aika lailla kiinni siitä, onko aikatauluja mahdotonta sovittaa yhteen, jos lääkiksen ovet avautuisivat. Koitin Tampereen lääketieteellisen nettisivuilta katsoa lukuvuoden opetusohjelmaa eri vuosilta, ja jos tulkitsin sitä oikein, niin yo-kokeiden aikoihin ilmeisesti olisi meneillään kakkosjakso (Solut, kudokset ja niiden toiminta). Tuon tarkempaa tietoa aikatauluista en onnistunu löytämään. Vuodesta toiseenhan nuo lääkiksen jaksot tietysti pyörii aika samalla tavalla - parin päivän heittoja sinne tai tänne näytti jaksojen aloitus- ja lopetusajankohdissa olevan, kun vertailin niitä eri vuosien kesken. Mielellään kuulisin mielipiteesi siitä, että vaikuttaisiko mahdolliselta yhdistää fuksivuoden syksyyn parin yo-kokeen suorittaminen - siis jos ne lääkiksen ovet avautuisivat. :)

      Kiitti jälleen!

      Poista
    3. Hei vain taas,

      Jii.. sieltä yliopiston sivuilta ei juuri mitään lukujärjestyksiä tai muutakaan löydä. Itse yritin jo innustuksissani viime kesänä niitä katsella. Meillä lukujärjestys laaditaan muutamaa viikkoa ennen uuden jakson alkua, joten ei voi etukäteen oikeastaan sanoa, mitä juuri noilla viikoilla tulee "teillä" olemaan. (Oletan nyt, että pääset sisään ja olet ensi syksyn fuksi :D).
      Kolme ekaa viikkoa on johdanto- jaksoa, eli 34-36 näillä näkymin. Solujaksoa olisi sitten viikot 37-41, jos ei mitään dramaattisia muutoksia tule ensi vuoteen. Siitähän ei tiedä, kun ryhmäkoot kasvaa ja lisäksi aloitetaan uudessa rakennuksessa.

      Maanantaille ei kuitenkaan tähän asti ole vielä osunut yhtäkään pakollista seminaaria, ne ovat yleensä torstaisin jakson viimeisellä opintoviikolla. Ja kaiken muun voi oikeastaan sopia ryhmänvaihdoilla tms. Ja jos seminaarista joutuu olemaan pois, sinne pitää osallistua seuraavana vuonna uudelleen. Mutta sekin on siis mahdollista, ja oli meillä joissain solujakson pakollisissa jutuissa mukana kakkosia, joilta oli jostain syystä jäänyt se välistä viime vuonna. Asioista voi yrittää tietenkin sopia jakson vastuuhenkilön (joku opetushenkilö) kanssa jo jakson alussa. Yo-kirjoitukset on sinänsä ihan hyvä syy, kun sinne on pakko mennä. Mutta älä stressaa, kyllä ne asiat aina jotenkin saadaan sovittua! Voithan esimerkiksi myös sairastua, jolloin et pääsisi paikalle. Pakko niitä menoja on saada sovitettua. Ei tämä meidän koulu ihan niiiiiin tiukka ja joustamaton ole, kuin ehkä annetaan ymmärtää. Toki se on paljon joustamattomampi kuin muut alat noin yleensä.

      Se, onko aikaa lukea niihin yo-kokeisiin silloin syksyllä, onkin toinen juttu. Johdantojaksolla ei ole mitään opiskeltavaa oikeastaan ollenkaan, mutta kyllä silloin kannattaa keskittyä ihmisiin tutustumiseen ja tapahtumiin osallistumiseen. Solujaksolla alkaakin oikea opiskelu, ja ne asiat saattaa olla aika vaikeita, jos ei ole aiempia opintoja aiheesta. Silloin on edelleen paljon tapahtumia, mihin kannattaa osallistua. Mutta itsestähän se on kiinni, milloin lukee tai tarvitseeko kauheasti lukuaikaa ylipäänsä.

      Toisaalta, jos pääset sisään nyt, ei niillä yo-arvosanoilla ole enää mitään väliä. :D

      Poista
    4. Moi!

      Kiitti vastauksestas ja kun jaksoit niin tarkasti selitellä asioita.

      Niinhän se on, et luulisi asioiden olevan aina sovittavissa. Tuota yo-tutkinnon täydentämistä oon harkinnu ihan vain siitä syystä, et pari ainetta olis vielä sellaisia, mistä niin kovasti tykkään, et mielellään olisin nekin kirjoittanut. :) Onhan tässä aikaa pohtia, mitä asian suhteen tekee...

      Kiitos siis vielä kerran ja tsemppiä kovasti opintoihisi! Pian sulla onkin ensimmäinen vuosi jo suoritettuna. :)

      Poista
  3. Moikka!
    Eli lääketiedettä hakeville olisi alennus Cumulus Koskikadulla ja koepäivänä joku haalaripukuinen olisi odottelemassa aulassa aamulla? Yritin varailla hotellia, mutteivät tuntuneet oikein tajuavan asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!
      Kyllä näin pitäisi tosiaan asian olla. Kokeilitko tuota tuotetunnusta TAMPEREELLE2016? Tai onkohan se vaan netin kautta varauksissa voimassa? Kuulostaapa kyllä omituiselta, kyllähän ne puhelimitse pitäisi toimia ihan samalla tavalla. Jos ei toimi tuolla tunnuksella niin voin kysyä asiasta meidän PR:iltä, jotka tätä diiliä on sopineet. :)

      Poista
    2. Ja siis joo, pitäisi varmaan tuonne tekstiinkin tarkentaa, että tuossa kuvassa on ne ohjeet siitä!

      Poista
    3. Hei, sain vihdoin chatin kautta varauksen tehtyä. :D Onko cumuluksen aulassa ketään haalaripukuista odottamassa ja pitääkö tulla yliopiston päärakennukselle kalevantie 4:ään ensin vai arvo rakennus lääkärinkatu 1:een? Kiitos vastauksista!! :)

      Poista
    4. Hei jee, hyvä! Kyllä tarkoitus on sinne hotellin aulaan ihan tulla. Mun kurssikaveri sanoi, että siellä hotellissa ilmeisesti keräävät listaa niistä, jotka haluaa opastuksen ja sen perusteella sitten lähdetään viemään. :)

      Poista
    5. Hei joo huomenna siellä on lista mihin laittaa nimen jos haluu opastuksen! Opastus lähtee kasilta aulasta ja jos pääsykoe on arvolla (lääkärinkatu) niin varaa 3e bussiin. Itse asiassa, varaa 6e, takastulomatkaan kanssa :D keskustan kampusalueelle pääsee ihan kävellen.

      Poista
    6. Keskustan kokeisiin lähtö on siis 8.10. Korjauksena vielä. Keskustan pääsykoetilat on mm.pinni ja linna ja yliopiston päärakennus.

      Poista